TIA, maar dan zonder de Maria

Door PcDealer op maandag 17 augustus 2009 14:06 - Reacties (13)
Categorie: Gezin, Views: 6.055

MIjn vrouw heeft gisteravond voor de derde keer in een jaar tijd een TIA aanval gehad. Ik zat op de bank rustig op de laptop, uiteraard een HP (Compaq nc6120), Grand Prix World te spelen. Ik hoorde achter mij wat gerommel op het toetsenbord en hoorde de knop van het scherm. "Die wil naar bed of tv kijken", kwam bij me op.

Ze kwam voor me staan en gebaarde dat er iets aan de hand was met haar arm en hoofd. Ik begreep er niets van. Ze probeerde te praten, maar er kwam niets uit of alleen wat halve woorden. Ze pakte een kaartje uit haar tas en toen had ik het in de gaten. Ik belde 112 en legde uit wat er aan de hand was: duizeligheid, verminderde kracht in de rechterarm en niet uit haar woorden kunnen komen. Als test moest ze haar handen naar haar neus brengen. Bij de linkerarm ging dat goed, bij de rechterarm, raakte ze haar voorhoofd aan. Ambulance dispatched.

http://tweakers.net/ext/f/hrS0pCDr2VX0jqnyb0XEWmhH/full.jpg

Een kwartier later zag ik blauwe lichten en de ambulance stond voor. "Uw wagen staat klaar mevrouw." Ze wilde echter absoluut niet mee. De ambulancebroeder (vriendelijke Belg) legde uit dat het juist nu zaak is zo snel mogelijk een contrastvloeistof toe te dienen en te kijken op de CT-scan of er nu wel iets te zien was. De eerdere CT's en MRI's hebben namelijk nooit iets opgeleverd behalve dat zij gezond is. Bovendien: als er nu wel iets zou zijn dat een permanente blokkering oplevert, zou de TIA (dus symptomen van tijdelijke aard) omgezet zijn in een CVA (permanent). ofwel een beroerte.

Er werden tien buisjes bloed afgenomen en een CT-scan uitgevoerd. Op de scan was "helaas" hiets te vinden. Na de onderzoeken kwam ze op een kamer met meer personen die een aanval van korte of langere aard hebben gehad. Iedereen daar kan niet zelfstandig uit bed. Ik vertel waarom. Mijn vrouw gaf aan dat een dame op leeftijd vroeg @ 05:00 of de friettent nog open was. Nou, die was dicht. Maar hoe moest ze dan haar kinderen te eten geven!? Men is daar dus bang dat mensen dingen gaan ondernemen en daarmee zichzelf en anderen in hun verwarde toestand gaan aandoen.

Na de eerste attacke is ze overigens helemaal genezen van het roken. TIjdens haar twee zwangerschappen heeft ze niet gerookt, en ook ervoor en erna, rookte ze eigenlijk alleen op het werk een pakje in de week. Ze is nu al een jaar "clean". Ze slikt nu acetylsalicylzuur (antiklontermiddel, ook wel bekend als Aspiriine), dipyridamol (eveneens (antiklontermiddel), pyridoxine (vitamine B6), foliumzuur (vitamine B11). Haar bloeddruk en de hoeveelheid ijzer in het bloed waren altijd goed.

Mijn vrouw is sinds vanmorgen 11:00 weer thuis en zo goed als hersteld van de aanval. Ik ben moe en zij is moe en is alvast gaan slapen. We hebben twee kinderen, dus die heb ik vandaag te eten gegeven. Ik ga zometeen pitten. We moeten de uitslag van de bloedtests nog afwachten en wordt haar aangeraden met haar specialist te bespreken of de anticonceptiepil die ze nu gebruikt te vervangen vanwege de hormonen die het afgeeft. Mogelijk moet de (mede)oorzaak van de TIA's in die hoek gezocht worden.

Overigens is er in het verleden eerder een TIA geweest, weten we nu achteraf. Zo'n 6 jaar geleden (ja, we zijn 19-08 al 9 jaar bij elkaar) had ze ook zo'n aanval. Wisten wij veel wat er mee te doen. Na half uur was het gelukkig minder.

Nu hopen dat de rest van onze vakantie beter verloopt :)

Behulpzame links:
Nederlandse Hartstichting, we waren al donateur van Jump

Volgende: ZWARTE Piet 11-'16 ZWARTE Piet
Volgende: HP MediaSmart Server LX190 series 04-'09 HP MediaSmart Server LX190 series

Reacties


Door Tweakers user Luuk1983, maandag 17 augustus 2009 15:37

Pittig verhaal :( Sterkte er allemaal mee!

Door Tweakers user Luuk1983, maandag 17 augustus 2009 15:37

Ik bedoel natuurlijk ;( ipv :(

Door Tweakers user degeestster, maandag 17 augustus 2009 17:14

Poeh...balen man. Heb zelf ook een TIA gehad en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.. Heel veel beterschap gewenst! ;)

Door Tweakers user Pogostokje, maandag 17 augustus 2009 17:47

Dat .... is niet wat ik verwachte te lezen toen ik begon.

Sterkte voor jullie beide!

Door Tweakers user grass460, maandag 17 augustus 2009 18:01

veel sterkte en beterschap :'(
mooi dat je dit toch onder de aandacht brengt, want heel veel mensen weten niet wat ze moeten doen. :D
daarnaast komt een TIA meer voor dan je denkt , zonder dat je het denkt en merkt

Door Tweakers user Barleone, maandag 17 augustus 2009 18:57

zo, is dat even schrikken zeg. Inderdaad fijn dat alles 'ok' lijkt, maar tegelijkertijd ontbreekt het aan een verklaring, en ik kan me voorstellen dat je daar niet direct vrolijker van wordt.
Beterschap in ieder geval!

Door Tweakers user KB-013, maandag 17 augustus 2009 19:45

Ik zou echt schrikken als mijn vriendin of vrouw zo naar me toe kwam, in ieder geval beterschap en hoop dat ze verder geen aanvallen meer krijgt.

Maar ze heeft er dus niks aan overgehouden?

Door Tweakers user Forsith, maandag 17 augustus 2009 19:50

Sterkte, ik hoop voor jullie dat de uitslag meevalt!

Door Tweakers user TerraGuy, dinsdag 18 augustus 2009 00:49

Sterkte inderdaad! Je vrouw is nog jong, als ik het goed begrijp? Hopelijk is het dan ook beter te genezen zonder nadelige gevolgen.

Door Tweakers user DaanvdValk, dinsdag 18 augustus 2009 04:06

Sterkte voor je vrouw en de kinderen...

* mompelt iets over 'een ouwe hond geef je eenmaaldaags eten, mensen voedt je op'

Door Tweakers user Francis, woensdag 19 augustus 2009 19:53

Damn man, sterkte!

Door Tweakers user IceSh4rk, woensdag 19 augustus 2009 19:56

Sterkte en beterschap!

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 22 augustus 2009 09:07

Thnx allen :+

@degeestster:
Is bij jou de oorzaak bekend?

@
Barleone:
Ja, erg irritant. Zelfs met medicijnen die het moeten voorkomen, blijft het terugkomen.

@KB-013:
Nee, er is niets te vinden.

@Forsith:
De uitslagen tot nog toe waren alleen: niets te vinden. Oorzaak blijft dus redelijk onbekend en dus moeilijk op te lossen.

@TerraGuy
Van '82. Doktoren zeggen ook dat ze te jong is, maar ja, daar koop je weinig voor :)

Reageren is niet meer mogelijk